Workshop Paard als spiegel 19 oktober

Het was een mooie workshop Paard als Spiegel met de medewerkers van Rijkswaterstaat

Het paard reageert op de gevoelens van de mens. Hierbij kan het paard de mens in gedrag spiegelen door hetzelfde gedrag te laten zien als de mens, of juist precies het tegenovergestelde gedrag (het spiegelbeeld).
De aanvang was in de kantine waar de kachel al brandde.


Aan de hand van een presentatie werd de theorie behandeld. Zo kwam aan bod waarom paarden een spiegel zijn en heb ik mijn eigen leerervaringen gedeeld. Ook was volop ruimte voor vragen onder het genot van een kop koffie of thee.

Het praktijkgedeelte vond plaats in een binnenhal maar eerst gingen wij pony ‘Elpownee’ uit haar stal ophalen. Vervolgens gingen de deelnemers één voor één aan de slag met Elpownee.
Elpownee communiceert door middel van aanraking, houding, afstand of nabijheid en beweging. Dit gedrag van Elpownee vertaal ik en ik stel vervolgens vragen, waardoor de deelnemers meer inzichten krijgen in hun eigen gedrag.
Na afloop gingen we terug naar de kantine waar er nog nagepraat werd over deze mooie sessie. De deelnemers gaven aan dat de bevindingen klopte en ‘raak’ waren.