Zaterdag 19 augustus oefen-Ranch Riding

De animo voor oefen-Ranch Riding was groot en het was een mooie ochtend.

Ranch Riding als wedstrijdelement verschilt van de bekende western rijstijlen.
Zo wordt bling bling niet op prijs gesteld, er wordt geshowd met eenvoudige “tack” zonder zilver en de ruiter draagt eenvoudige kleding zonder strass.
Anders is ook dat er met wat meer teugelcontact gereden wordt en er versnellingen/ uitstrekken van de gangen gevraagd wordt.

In die uitgestrekte gangen mag de ruiter lichtrijden. Eenmaal in verlichte zit gekomen mag de knop (Horn) van het zadel vastgehouden worden.

Het Regelboek van de WRAN zegt het volgende over Ranch Riding: Het onderdeel moet de veelzijdigheid, de werkwilligheid en de voorwaartse beweging in arbeidstempo van het Ranchpaard weerspiegelen. De verrichtingen van het paard moeten voldoen aan de vereisten van een Ranchpaard in het vrije veld.

Tijdens de oefen-ranch riding is het volgende aan bod gekomen:

Er staan geen punten voor overgangen gemarkeerd met pionnen, zoals in de horsemanship het geval is. Je moet de juiste plaatsen zelf inschatten.
Tip: richt je op de balken en leidt daar de juiste plaatsen voor de manoeuvres aan af.

Daarnaast is het rijden op tempo belangrijk om te plussen in je punten. Maar het allerbelangrijkste is de correcte uitvoering van de manoeuvres.
Tip: Merk je dat je paard moeite heeft met het hoge tempo, doe dan een stapje terug en rijd wat minder vlot. Dit zal je misschien geen pluspunten opleveren, maar een vlotte pattern met fouten of taktverlies levert minpunten op.